A dohányzás és a fogak

A dohányzás nem kíméli a fogakat

Milyen hatással van a dohányzás a fogakra? A dohányzásról leszokás jótékony hatása a szájüregre. Különösen alattomos a betegség, ugyanis az íny nem vérzik olyan gyakran, erősen (sőt, előfordul, hogy egyáltalán nem), ha be van gyulladva, mert a nikotin leszűkíti az ereket, éppen ezért észrevétlen maradhat az előrehaladott folyamat is.

A dohány méreg, nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el.

A füst a fogakat is támadja, persze nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.

Mindennek következményeként romlik a nyálkahártya és a fogíny vérellátottsága, az immunrendszer által termelt védekező sejtek nehezebben jutnak el a megfelelő helyekre így a fogínyhez is, ezzel a fogágy gyulladásának (parodontitis) esélye ötszörösére vagy akár hatszorosára növekszik.

Mivel a dohányosok védekező rendszere gyengült, a fogíny gyulladása hosszan tartó, sőt hosszú távon a fogágy sorvadásához, zsugorodásához vezethet, így a fogakat nem tudja kellően stabilan tartani, ezért kihullnak.

Különösen alattomos a betegség, ugyanis az íny nem vérzik olyan gyakran, erősen (sőt, előfordul, hogy egyáltalán nem), ha be van gyulladva, mert a nikotin leszűkíti az ereket, éppen ezért észrevétlen maradhat az előrehaladott folyamat is. Ugyanis tudjuk, hogy a vérzés az egyik legtipikusabb fogágy-gyulladásra utaló jel, és ha erre felfigyelünk időben, még megállítható a folyamat. Ezért ha dohányzunk, ápoljuk még alaposabban a fogainkat és évente többször keressük fel a fogorvost.

 

 

forrás: dr. Somogyi Mária

 

Szeretnéd elkerülni ezeket a tüneteket? Jelentkezz dohányzásról leszoktatásra!

Bradák Éva 0620/9277-600

www.eletmodszalon.hu