Fül-és testgyertya

 

A gyertyázás vagy tölcsérezés alkalmazása nem új keletű találmány. Már évezredekkel ezelőtt alkalmazták ezt az eljárást, más-más kultúrákban különböző anyagokat alkalmazva.

Használtak erre a célra gyógynövények leveleit, fakérget, nádat, a kínaiak selymet itattak át méhviasszal.

A technika fejlődésével a gyertyák készítése is modernebb lett. Leginkább a méhviaszos gyertya terjedt el hazánkban.

A gyertyázás hatását tekintve egyesíti a kínai gyógyászatban moxa és köpöly hatását, de lényegesen finomabb formában.

Ez az ősi gyógyító eszköz a fizikából ismert kéményhatás (vákuumhatás) előidézésével intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés megtisztítja a meridiánokat, azaz a testet átszövő láthatatlan energiapályákat. A hőhatás megváltoztatja sejtjeink rezgésszámát is. Ily módon beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, helyre állítja a harmóniát. Ennek köszönhetően fokozatosan megszabadulhatunk a különböző betegségektől, illetve hozzájárulhatunk az alkalmazott terápia hatékonyságához.
Az emberi szervezet harmonikus, egészséges rezgése a 7-200Hz között van, mely túlnyúlik testünk határán is, ezt nevezzük aurának. Ez az energiaburok árulkodik egészségi állapotunkról. Az aurán lévő „rések” támadási felületet adnak a kórokozóknak. Ezt a védelmi pajzsot tudjuk a gyertyázással helyreállítani.

 

Fülgyertya 

A fülgyertyát – az orvos egyetértésével – többek között homlok- és arcüreggyulladás, halláscsökkenés, fülzúgás, füldugulás és fülfájás, valamint fejfájás, különösen migrén esetén célszerű alkalmazni. Jellemzően a hallójáratban elhelyezve kell elégetni – ha azonban a dobhártya sérült vagy hiányzik, kizárólag a fülcimpa mögött található mélyedés jöhet szóba kezelendő pontként. Fontos, hogy mindkét fülünket gyertyázzuk, ellenkező esetben ugyanis egyensúlyzavarok fellépésére számíthatunk. Homloküreg-gyulladásnál a homlok különböző pontjaira, arcüreggyulladásnál pedig az arcüregre is tehetjük a gyertyát.

Testgyertya 

A testgyertyát az adott betegséghez rendelhető meridián pontokon vagy csakrákon alkalmazhatjuk. Ha ezeket nem ismerjük, egyszerűen helyezzük a gyertyát a fájó felületre. A testgyertyázást kúraszerűen, több napon keresztül – súlyosabb probléma esetén akár naponta többször is – végezzük el!

 

 

Érdekes következtetések vonhatók le a gyertya égéséből, illetve a gyertyacsonkban létrejövő maradványokból annak mennyisége és minősége igen árulkodó.

 

Néhány eset, melynél a gyertyázás hasznos lehet.

  • gyulladás enyhítése
  • sebgyógyulás elősegítése (seb mellett)
  • ciszták kezelése
  • emésztési bántalmak
  • ízületi-és reumatikus panaszok
  • feszültségoldás
  • nőgyógyászati és prosztata panaszok
  • működési zavarok

 

Tilos gyertyázni seben és a hajas fejbőrön!