Reflexológia

Egészségtérkép a talpunkon 

Minden szervünk, testrészünk összeköttetésben áll a lábunkon található úgynevezett reflexpontokkal, melyek masszírozásával a legtöbb betegség eredményesen kezelhető.

A reflexológia eredete sok alternatív gyógymódhoz hasonlóan valószínűleg az ötezer évvel ezelőtti Kínába vezethető vissza, de találkozhatunk vele egyiptomi sírkamra-ábrázolásokon, valamint inka oltárképeken is, ahol lejegyezték, mely betegségeknél milyen zónákat kell masszírozni. A XX. század elején William Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész kezdte újból alkalmazni ezt a gyógymódot –zónaterápia néven. A testet tíz részre osztotta, és a megfelelő pontokra gyakorolt nyomás által ért el gyógyító hatást. Követői később már nem a test zónáin, hanem a lábra összpontosítva dolgoztak.

A talp, lábfej,bokák és a lábujjak teljes rendszert alkotnak, megtalálható rajtuk valamennyi reflexpont. – Ezeken keresztül az emberi test minden egyes részére lehet hatni, a lábfej megfelelő pontjainak ingerlésével távolhatásokat érhetünk el az egész szervezetben. A talp masszírozásakor a reflexpontokra gyakorolt nyomás ingerületet küld a vele összeköttetésben levő szervek, mirigyek és idegek felé, ami növeli az adott zónához tartozó szerv anyagcseréjét, vér- és nyirokkeringését. A kezelés elősegíti a salakanyagok távozását, oldja az energiablokkokat, a felgyülemlett feszültséget, ily módon mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. A körülbelül egyórás masszázs az egész szervezet működésére kiegyenlítő, harmonizáló hatással van.
  A reflexpontok érzékenysége árulkodik a betegségről 
A betegség akkor lép fel, ha a test energiacsatornái elzáródnak, és az energiablokkok akadályozzák egyik vagy másik terület, szerv működését. Ha egy reflexpont érzékeny, esetleg fáj, az arra utalhat, hogy a hozzá tartozó szervben felborult az egyensúly, vagy beteg. Az érzékenység mellett intő jelek lehetnek még a különböző salakanyag-lerakódások, melyek leggyakrabban a helytelen táplálkozás vagy életmód következményeiként hagynak nyomot talpunkon. Ilyenkor a káros anyagcseretermékek nem tudnak természetes úton távozni a szervezetből, és felhalmozódnak a reflexzónákban. Pusztán ezek kitapintásával meg lehet állapítani a páciens betegségeit, hibásan működő szerveit. A diagnózisban segít, hogy a reflexterület elváltozása mindig arányban van az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával és az általa okozott szervi elváltozás mértékével.
A hatásmechanizmus azonban két irányban működik, a lábat ért káros ingerek ugyanis visszahatnak a szervekre. Vannak egyperces, kétperces, ötperces zónák, ez azt jelenti, hogy maximum ennyi ideig lehet őket stimulálni. Olyan zóna azonban nincs, aminek a tízórás ingerlés jót tenne, márpedig ha egész nap “talpon vagyunk”, a kényelmetlen cipők